1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Запазва се тенденцията към понижение или задържане на речните нива

Запазва се тенденцията към понижение или задържане на речните нива

Днес за областите Добрич, Варна и Бургас е обявен жълт код за вятър

По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология днес на изолирани места в източните райони ще прехвърча слаб сняг с незначителни количества. В четвъртък и петък само на отделни места ще превали слаб сняг. 
 
През изминалото денонощие нивата на почти всички от наблюдаваните реки в страната са се понижили незначително или са се задържали. Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки са над праговете за високи води. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
 
На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре ще се запази тенденцията към понижение или задържане на речните нива в страната, като на места, в резултат на прогнозираните незначителни количества валежи от сняг и частично снеготопене, са възможни известни краткотрайни повишения на речните нива.
 
За три области в страната Добрич, Варна и Бургас за днес е обявен жълт код за вятър. По Черноморското крайбрежие ще духа силен северен вятър с пориви до 20 м/с.
 
Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако се работи на открито.  Трябва да следят прогнозите за времето и да не се поема излишен риск. 
 
От системата за ранно предупреждение за река Тунджа, към момента  са обявени  следните кодове:
 
Тунджа  при Елхово  - оранжев код - "Риск за тревога"; Тунджа при  Ямбол -  жълт код - "Предупреждение".
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.