1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна приемът на заявления за ползване на отстъпка от акциза върху газьола

Започна приемът на заявления за ползване на отстъпка от акциза върху газьола

Бюджетът по схемата е 84 милиона лева

Започна приемът на заявления за ползване на отстъпка от акциза върху газьола. Общинските служби по земеделие към областните дирекции „Земеделие“ приемат документи до 27 септември. Бюджетът по схемата е 84 милиона лева.

Държавната помощ е насочена към секторите „Растениевъдство“ и  „Животновъдство“, като форма за поевтиняване на някои от механизираните дейности в първичното селскостопанско производство. Право на участие имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта. Според друго изискване кандидатът трябва да има и валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ или схемите за обвързано подпомагане за животни. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация призовават животновъдите да участват активно.

Точната ставка на литър гориво ще бъде определена от земеделското министерство на по-късен етап в зависимост от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани.

Земеделските стопани с видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързаното подпомагане трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност. По данни на аграрното ведомство интересът към държавата помощ за газьола е голям и нараства всяка година. През миналата година подпомагане по нея са получили над 9 500 фермери.

 Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.