1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започват проверки за чистотата на морската вода по Черноморието

Започват проверки за чистотата на морската вода по Черноморието

Експертите ще следят всички потенциални обекти на замърсители

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и министърът на туризма Николина Ангелкова започнаха съвместни проверки за готовността на пречиствателните станции по Черноморието от станцията край с. Тополи, Варненско.

„Със заповед съм възложил комплексни проверки от Регионалните инспекции по околна среда и води във Варна и Бургас и Басейнова дирекция „Черноморски район“, обхващащи периода от 1 юни до 31 август 2017 г., заяви министър Димов. Експертите ще следят всички потенциални обекти на замърсители и ще предприемат административно-наказателни мерки.

Пречиствателната станция във Варна работи нормално, а целта на проверките е превантивна дейност в началото на летния сезон. „Ние искаме туристите да бъдат спокойни, че водата в морето е чиста. Затова Регионалните здравни инспекции ще започнат да взимат проби“, допълни министър Димов.

В „Свети Константин и Елена“ се изгражда канална помпена станция и се извършва реконструкция на канализацията. Тя е включена към пречиствателната станция във Варна. „Този курорт вече няма проблем с отпадните води. Реално по Северното Черноморие няма населени места и курорти без пречиствателни станции“, подчерта министърът на околната среда и водите.

Предстои сключването на договор по ОПОС с община Варна за актуализиране на плана за чистотата на атмосферния въздух.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.