1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заради инфлацията бюджетът на ОСП трябва да се увеличи

Заради инфлацията бюджетът на ОСП трябва да се увеличи

При сегашната инфлация през 2027 година бюджетът на ОСП ще се свие с 32%

Купуването на храни и фуражи в Европа става все по-скъпо, като настоящата енергийна криза и войната в Украйна допринасят за инфлационния натиск. Последиците от инфлацията върху бюджета на Общата селскостопанска политика разискаха депутатите с агрокомисар Януш Войчеховски по време на първото за годината заседание на Аграрната комисия в европарламента.

В началото на дискусията председателят на Комисията Норберт Линс посочи, че при сегашната инфлация през 2027 година бюджетът на ОСП ще се свие с 32%, т.е. 85 милиарда евро няма да са на разположение за селскостопанския сектор.

В своята презентация по темата агрокомисарят Януш Войчеховски каза:

„Много спешни мерки предприехме през изминалите месеци. Активирахме резервния фонд, за да помогнем на най-засегнатите фермери с допълнителни средства. 492 милиона евро, допълнени близо с един милиард евро от национално съфинансиране. ЕК също така прие временна рамка за кризи, която дава възможност държавите членки да подкрепят икономиката, имайки предвид войната.“

Войчеховски обеща, че ще предложи увеличение на бюджета на ОСП по време на средносрочния преглед на Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 година.

От името на ЕНП италианският депутат Херберт Дорфман коментира, че темата не е нова.

„Ако погледнем бюджета за селско стопанство през последните десет години, виждаме същите проблеми. Рядко сме имали инфлационни компенсации. Не сме обръщали много внимание на инфлациите до момента. Но вече имаме инфлация, която става проблематична. Първият стълб предлага помощ за доходите и ако един фермер получи 10 процента по-малко помощ за доходите, то това намалява и разходите за производство и нивото на жизнения стандарт. Освен това вторият стълб също е уязвим. Фермерите инвестират в нови съоръжения, но това става все по-скъпо.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.