1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводители печелят дела в съда срещу Държавен фонд "Земеделие"

Зърнопроизводители печелят дела в съда срещу Държавен фонд "Земеделие"

Снимка:

През 2011-та година МЗХ въведе правила за очертаване на обработваемите площи със задна дата

Съдът е уважил вече близо половината от жалбите на зърнопроизводители, санкционирани след като през 2011-а година Министерството на земеделието и храните въведе правила за очертаване на обработваемите площи със задна дата. Това съобщи в ефира на БНР заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Свилен Костов.

В предаването на "Хоризонт" заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов изтъкна, че засегнатите са общо 5800, а общата сума на санкциите е 20 милиона лева. Христов разкри, че в Министерството на земеделието и храните са отчели още навремето вероятността да бъдат осъдени от ощетените стопани.

"Промяна на условията със задна дата. Това в европейското законодателство го няма. Поради огромния брой дела в София част от тях бяха пренасочени към окръжните административни съдилища", отбеляза Радослав Христов.

Средствата няма да дойдат от националния бюджет, а пак от Европа, увери Свилен Костов. Субсидиите за 2010-та бяха намалени със санкциите за 2009-та. След като получим решението на съответния съд ние изплащаме тези прихванати вече санкции. Те са за сметка на европейския бюджет. Няма национални пари, които се изплащат по тази схема, допълни заместник-изпълнителният директор на ДФЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.