1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Засилени проверки на ОДБХ - гр. Бургас

Засилени проверки на ОДБХ - гр. Бургас

Д-р Георги Митев: Извършваме постоянен контрол на цялата хранителна верига

В ход са засилените проверки на инспекторите към Областна дирекция по безопасност на храните в град Бургас. Това стана ясно на среща между д-р Георги Митев, директор на ОДБХ, град Бургас и представители на туристическия бранш, инициирана от Агенцията по храните.

Целта е да бъдат набелязани мерки за недопускане на хранителни инциденти и потребителите да получават сигурност всеки ден, каквото е и мотото на Агенцията. Инспекторите проверяват обекти от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, заведения за обществено хранене намиращи се на територията на хотелски комплекси, както и обекти предлагащи услугата тип „all inclusive“. Директорът на ОДБХ запозна бранша с резултатите от сезон 2014, като отбеляза тенденция в намаляване на броя и същността на несъответствията спрямо предходни години.

През изминалия сезон са съставени 217 акта, издадени са 410 предписания, а 2 709 кг. храни са възбранени и насочени за унищожаване. Д-р Митев подчерта, че ежедневно се извършва стриктен контрол на цялата хранителна верига. Новото за тази година е регламент 1169 на ЕС в сила от 13 декември 2014 г., който се отнася за обявяването на алергените на продуктите в ресторантите. Според изискването, те трябва да са обявени в ресторантите на видимо място и да са написани ясно и четливо. В градовете Несебър, Созопол, Поморие и Царево са открити и изнесени приемни, където потребителите могат да подават сигнали за нередности свързани с храни и напитки, стана ясно още на срещата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.