1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зелената сделка ще намали аграрното производство в ЕС

Зелената сделка ще намали аграрното производство в ЕС

Според експертите при някои култури ще има спад до 30%

Нова оценка на въздействието на Зелената сделка върху европейското селско стопанство потвърждава, че при пълно осъществяване на стратегиите "От фермата до трапезата" и за биоразнообразието производството ще се свие средно с 10 до 20%. Документът е изготвен от реномирания аграрен университет Вагенинген в Нидерландия. Според експертите при някои култури ще има спад до 30 на сто.
 
Въпреки че Европейската комисия все още не е представила своята официална оценка, селскостопанският сектор в Съюза разполага с пет такива, изготвени с различни методи и посочваща различни сценарии. Всичките оценки стигат до едно и също заключение – амбициозните цели на двете стратегии няма как да бъдат постигнати при сегашното състояние на сектора. Вместо това съществува реална опасност от загуба на добиви, намаляване на доходите на фермерите при същевременно покачване на разходите, както и за по-високи цени за потребителите. Затова Европейската комисия трябва да анализира резултатите и данните от тези проучвания и да състави собствена оценка, за да гарантира, че Зелената сделка и включените стратегии няма да имат негативни последствия, призовават експертите от Вагенинген. 
 
Те посочват също, че Брюксел все още не е дал отговор на въпроса как точно смята да постигне заложените цели. Няма изготвен план за действие, липсват работещи методи за управлението на стопанствата, както и дигитални системи, а сътрудничеството между наука, консултанти, фермери и общество все още е слабо. 
В една от най-обстойните оценки за последствията от Зелената сделка, изготвена от американското земеделско министерство се казва, че селскостопанското производство в Европа ще падне със 7 до 12 процента, което потребителите ще усетят по по-високите цени. Това ще доведе и до по-голям внос на аграрни продукти, като така Европейският съюз само прехвърля своите екологични проблеми в трети страни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.