1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зеленият рестарт на България събра политици, експерти на Кръгла маса за бъдещето на страната ни

Зеленият рестарт на България събра политици, експерти на Кръгла маса за бъдещето на страната ни

На масата седнаха кандидати за депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!" и водещи български експерти по темите иновативна икономика, климат и опазване на околната среда.

- Броени дни преди извънредните парламентарни избори MOVE.BG събра политици от основните политически партии и водещи експерти на Кръгла маса, посветена на устойчивото и иновативно бъдеще на България. Дискусията "Зелен рестарт: Мисия възможна" представи различни визии как да бъде извършена зелената и дигитална трансформация на българската икономика и общество с акцент върху предизвикателствата пред България и възможните решения. Съорганизатори на Кръглата маса са членовете на инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации "За зелен рестарт" - WWF България, "Грийнпийс"-България и "Институт Кръгова Икономика".

Политици от ГЕРБ, БСП, ДПС, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!" обсъждаха заедно с експерти от Коалицията три ключови за бъдещото на България теми:

  • Иновативното икономическо развитие като ключ за трансформация на българската икономика;
  • Климатичните промени и енергийния преход в България;
  • Опазването на околната среда и биологичното разнообразие в страната ни.

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, коментира:
"Днес говорим отново за избори. След седмица избираме тези, които ще избират за нас политиките и решенията за бъдещето.
 
Като нация сме пред друг много важен избор – в каква държава искаме да живеем след 10, 20, 30 години. Изправени сме пред този избор, защото светът минава през фундаментална трансформация и се пренарежда днес заради развитието на технологиите, климатичната криза и пандемията. Държавите, които развият икономиките си в тенденциите на утрешния ден и създадат условията за намиране на  решения на големите предизвикателства пред света, ще имат водеща роля в бъдеще.
 
От Коалиция за "Зелен рестарт" имаме отговори за това как България да стане от лидерите на утрешния свят . Днес разговаряме с политиците, за да чуем техните позиции и ангажимента, който поемат. Седим заедно на Кръгла маса днес експерти и политици – маса, на която има място за всеки с добротворчески идеи, защото сътворяването на бъдещето е общо дело и е възможно само с обединените ни приносни усилия.”


От политическите партии участие взеха Жечо Станков от "ГЕРБ-СДС", Кристиан Вигенин от "БСП за България", Йордан Цонев от ДПС, Владислав Панев от "Демократична България-Обединение” и Данаил Георгиев от “Изправи се! Мутри вън!”. Към Тошко Йорданов от “Има такъв народ” беше отправена покана за Кръглата маса, но от партията отказаха участие.

На Кръглата маса бяха и експертите на Коалицията: Саша Безуханова - основател на MOVE.BG и член на инвестиционния комитет на Европейския съвет за иновации, Апостол Дянков - старши експерт “Климат и енергия“, WWF България и Веселина Кавръкова - изпълнителен директор на WWF България.

Коалиция “За зелен рестарт” беше създадена преди година, за да подпомогне зелената и дигитална трансформация на българската икономика и общество в контекста на Националния план за възстановяване и устойчивост. Коалицията изработи шест становища с над 200 идеи за подобряване на Плана, както и създаде “Учебник по бъдеща история на България” - специален проект, който показва как България може да се превърне в зелен и иновативен лидер, ако приложим днес група от дългосрочни и интегрални реформи чрез НПВУ. 
Повече за Коалицията тук.

Пълен запис на Кръглата маса “Зелен рестарт: Мисия възможна?” гледайте тук.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.