1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделската комисия отхвърли новия закон за борба с градушките

Земеделската комисия отхвърли новия закон за борба с градушките

Проектът предвиждаше обхватът на системата за борба с градушките да достигне 90%

Земеделската комисия в парламента отхвърли проектозакона за "превенция от неблагоприятни климатични събития". До една седмица се очакват предложения от всички заинтересовани страни, след което депутатите ще подготвят нов закон, пише "Дневник". 

Проектът предвиждаше земеделците да плащат такса от 0.50 лв. за всеки декар, а застрахователите - отчисления от 0.8% годишно от имуществените застраховки. Целта беше бюджетът за борба с градушките да се увеличи почти двойно - от 13 млн. лв. до 28 млн. лв. На 20 март кабинетът одобри друг вариант, в който застрахователите са изключени, а вноската от всеки стопанин, който получава субсидии за площ, да е не 0.50, а 0.75 лева на декар.

Началникът на кабинета на земеделския министър Атанас Кацарчев припомни, че в нито една държава от ЕС няма схема, при която застрахователни компании да отделят средства за защита от градушка. По думите му и сега застрахователите правят отчисления - по 4% от всяка застрахователна полица в земеделието, с които се покриват щети на незастраховани стопани. Общините пък били в лошо финансово състояние и затова не можело да се очаква да заделят средства.

Проектът предвиждаше обхватът на системата за борба с градушките да достигне 90%- около 90 млн. дка, от които само 36 млн., от които са обработваема земя, както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност. Друга промяна включваше Агенцията за борба с градушките да се преобразува в държавно предприятие.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.