Земеделската комисия в ЕП подкрепи искането на Неков за защита на българската роза

Снимка:

Европейските схеми за качествени храни и продукти са механизъм за подкрепа на родното производство

Евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП на свое заседание тази седмица гласува становище към доклад относно нова далновидна и иновативна бъдеща стратегия за търговията и инвестициите. Приетата поправка призовава Комисията да създаде правила, осигуряващи високо ниво на защита за всички географски указания на пазарите на трети страни. Евродепутатът от БСП Момчил Неков обяснява, че целта на внесеното от него предложение е всички настоящи и бъдещи български продукти с географски указания да бъдат защитени в международни споразумения. Към момента те са само два – българската роза и горнооряховският суджук.

Европейските схеми за качествени храни и продукти са механизъм за подкрепа на родното производство. Те дават видимост и разпознаваемост на продуктите, като гарантират автентичен вкус, който потребителите ценят и търсят. Към момента в европейската схема с географски означения има регистрирани около 1 300 продукта, а по над 100 други в момента текат процедури на проверка и одобрение.

„Схемата е възможност за създаване и поддържане на поминък в населени места и региони извън икономическите центрове. Това е възможност за затвърждаване на местното и родно производство, както и за развиване на местната икономика, защото се ангажират местна работна ръка и суровини“ допълва Неков.

По-късно този месец българският евродепутат организира конференция, на която ще бъдат представени продукти, идентифицирани като потенциални кандидати за защита по европейските схеми. Събитието ще се състои на 24-ти юни от 10 ч. в „Дома на Европа“ в гр. София на ул. Георги С. Раковски № 124.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.