1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските министри ще обсъждат риболовните квоти

Земеделските министри ще обсъждат риболовните квоти

Очаква се намаляване на разрешените за улов количества

Квотите за риболов в Балтийско море са основната тема на Аграрния съвет. Земеделските министри от Европейския съюз ще заседават под финландско председателство в Люксембург.

При темата рибарство ще се обсъждат квотите за херинга, треска, камбала и сьомга. По всяка вероятност ще се стигне до намаляване на разрешените за улов количества, за да могат популациите от тези видове да се възстановят.

Втората важна точка в дневния ред е реформата на Общата селскостопанска политика след 2020 година. Германия е една от държавите, които настояват за съкращение на обвързаните плащания, което да гарантира справедливи условия на пазара. Според Берлин предложението на Европейската комисия да се вдигнат максималните суми по тези плащания е неприемливо.

Наблюдателите не очакват голям напредък по въпроса, тъй като все още няма решение как ще изглежда европейският бюджет за новата многогодишна финансова рамка. Ясно е само, че 17 държави ще представят обща декларация, в която настояват парите за селското стопанство да останат в сегашния размер. Документът е подписан от повечето източноевропейски страни, както и от Австрия, Франция, Ирландия, Испания и Люксембург.

Ако остане време, министрите ще обсъдят и пазарната ситуация за захарта и говеждото месо, както и евентуалните последствия за агросектора от американските наказателни мита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.