1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Животновъди ще могат да ползват още 3. 8 млн. лв. по целеви кредит за закупуване на фураж

Животновъди ще могат да ползват още 3. 8 млн. лв. по целеви кредит за закупуване на фураж

Средствата се прехвърлят за закупуване на минерални торове за производство на пшеница, реколта 2011 г.

На заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие” взе решение за предоставяне на допълнителен ресурс по целеви кредит за предоставяне на кредит на животновъдите за закупуване на фураж и/или фуражни компоненти през 2010 година. в размер на 3. 8 млн. лв.

От увеличаването на ресурса ще могат да се възполват за кредитиране животновъди, които са подали документи след усвояването на средствата по кредитната линия. Към 25.10.2010 г. с входирането на документите за отпускане на целеви кредит на 1 159 земеделски производители,  финансовият пакет в размер на 20 млн. лв. е изчерпан. Приемът в областните звена на ДФ „Земеделие” продължи до приключване на крайния срок за приемане, с което са подадени още 231.

С оглед на точното прилагане на указанията за предоставянето на кредит на животновъдите за закупуване на фураж и/или фуражни компоненти през 2010 година, УС на ДФ „Земеделие” прие уточняваща корекция в текста. Според нея, запис на заповед може да се издава, както следва – за кредити в размер до 70 000 лв.- за крави и биволици, до 50 000 лв. за овце и кози майки, или до 120 000 лв. при кандидатстване от един фермер за различни видове животни.

Прилаганият целеви кредит няма елемент на държавна помощ, тъй като част от кредитите се отпускат по смисъла на Минимална помощ de minimis в рамките на индивидуалните прагове от 7 500 евро, а друга част при референтен лихвен процент. С увеличаването на ресурса не се надхвърля максималния размер на помощи de minimis за страната, съгласно Регламен(ЕО) № 1535/2007. Средствата в размер на 3. 8 млн. лв. се прехвърлят от Целеви кредит за закупуване на минерални торове за производство на пшеница, реколта 2011 г.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.