1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Животновъдите трябва да съобщават за заболели животни, за да гарантират безопасността на хората

Животновъдите трябва да съобщават за заболели животни, за да гарантират безопасността на хората

В Благоевград представиха предвидените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност

„Заради усложнената епизоотична обстановка в Гърция и Турция животновъдите трябва да уведомяват ветеринарните лекари при признаци на заболяване по животните. По този начин ще се гарантира безопасността на агрохранителната верига”. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който представи пред животновъди от Благоевградска област предвидените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Д-р Илиев допълни, че именно поради неизпълнението на това задължение се стигна и до смъртни случай свързани със заболяването антракс през тази година. По думите му, това води и до по-големи разходи за ограничаване на възникналите огнища.

По време на обучението бяха представени симптомите на болестите, които се разпространяват в Гърция и Турция – Шап, Заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни. Д-р Дамян Илиев коментира още, че част от предвидените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност са именно в тази насока – увеличаване на глобите на животновъдите, които не изпълняват задължението да уведомяват ветеринарните лекари. Това се отнася реципрочно и за ветеринарните доктори, които от своя страна трябва да посещават животновъдните обекти с които имат договор през определен период от време, като неизпълнението на това задължение също ще води до административно-наказателни санкции.

В промените е предвидено още да бъде въведена забрана за пускането на животни извън животновъдния обект/местата за отглеждане без придружител (собственик или гледач). Животни, които се придвижват без официална идентификация, както и такива, които са пуснати извън животновъдния обект без надзор, ще подлежат на незабавно умъртвяване и ще се насочват в екарисаж. Животновъдите няма да могат да отглеждат и животни, на които не са извършени мероприятията по Държавната профилактична програма.

По-късно през деня беше проведена информационна среща и в Смолян и Пловдив. На трите срещи присъстваха общо близо 100 животновъди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.