1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зинаида Златанова: Няма спиране на европейски фондове

Зинаида Златанова: Няма спиране на европейски фондове

Груба манипулация са твърденията на ГЕРБ по отношение на проектите по ОП „Транспорт“, заяви вицепремиерът

Груба манипулация са твърденията на ГЕРБ по отношение на проектите по ОП „Транспорт“, заяви вицепремиерът Като изключително груба манипулация вицепремиерът Зинаида Златанова определи твърденията на ГЕРБ, че Европейската комисия спира проектите за тунела под Шипка и за Западната тангента на Софийски околовръстен път. „Няма абсолютно никакви спрени пари“, категорична беше Златанова и коментира: „Учудва ме това, че колеги от ГЕРБ си рискуват професионалната репутация, както пред българските граждани, така и пред европейските ни партньори, за да правят такива груби манипулации“.

Вицепремиерът обясни, че в конкретния случай с двете апликационни форми, които вероятно визират ГЕРБ, става въпрос за липса на финансиране. „В оперативните програми в момента за тези два проекта няма пари. Но колегите от ГЕРБ много добре знаят, че пари не е имало и преди за тези два проекта, защото те са в резервния списък. Ако се реализират спестявания от останалите проекти по ОП „Транспорт“, двата проекта биха могли да бъдат финансирани“, изтъкна  Златанова. Тя подчерта, че процедурата по съгласуване на апликациионни форми е рутинна и се практикува от години. „За всеки голям инфраструктурен проект тя е нещо напълно нормално“, каза още вицепремиерът и припомни, че подобна практика е била прилагана и спрямо строителството на магистралите „Струма“ и „Марица“.

Златанова изрази съжаление, че въпреки призивите й, въпросът с европейските фондове продължава да се политизира. Според нея подобна груба манипулация може да се направи само от дълбоко непрофесионален човек по политически съображения. Вицепремиерът подчерта, че в случая правителството се критикува за нещо, което не съществува.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.