1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. 2014 г. вероятно ще бъде преходна и ще се прилагат старите правила на ОСП

2014 г. вероятно ще бъде преходна и ще се прилагат старите правила на ОСП

Снимка:

Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

На заседанието на Съвета на министрите на ЕС по земеделие и рибарство, в което участва и Мирослав Найденов, е било внесено предложение 2014 г. да бъде преходна година, макар и в рамките на новия програмен период, тя да остане с правилата на сегашния програмен период.

Предложението на самото председателство е през 2014 година да продължи системата за подпомагане СЕПП, т.е по схемата на единица площ. Земеделският министър съобщи, че това предложение на ирландското председателство трябва да се приеме от Европейския съвет като решение до юни. Министър Найденов заяви, че в резултат на приетите промени българските производители ще имат година и половина време, за да се настроят към новите правила.

„Във финансово изражение за българските фермери това означава допълнителни 150 млн. лева. Така че в контекста на това предложение аз мисля, че българските земеделски производители ще получат, първо, една допълнителна година, в която да могат да се настроят, вече знаейки какви са новите правила. И второ, техните финансови интереси ще бъдат гарантирани с още 150 милиона допълнителни средства. Мисля, че това е много добра новина”, коментира Мирослав Найденов.

Той информира, че България е била посочена като един от отличниците в хуманното си отношение към животните от новия комисар по здравеопазване Тонио Борг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.