1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. 27 проекта за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти одобри ДФЗ

27 проекта за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти одобри ДФЗ

Снимка:

Субсидията за инвестиционните предложения по мярка 123 е над 12 млн. лева

Държавен фонд „Земеделие” одобри 27 проекта за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти, съобщиха от фонда. Субсидията за инвестиционните предложения по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е 12 704 130 лева.

Повечето проекти са свързани с производството на енергия чрез преработка на растителни и животински продукти от първична и вторична биомаса. Те предвиждат покупката на оборудване за екопелети и пелети от слама и дървесина. Ще бъдат финансирани и шест проекта за преработка на горски продукти. Бенефициентите ще инвестират в техника за дървени въглища.

Одобрени бяха и три инвестиционни предложения за преработката на плодове и зеленчуци. Едно от предприятията ще се специализира в производството на нарязани картофи, лук, моркови и зеле. Друг кандидат ще използва средствата за оборудване за пържен овкусен фъстък, а трети планира работилница за чипс.

Два от проектите включват реконструкцията на пречиствателно съоръжение съответно към цех за преработка на мляко и птицекланица. Субсидии по мярка 123 ще получат и две фирми за оборудване на фуражни цехове. Предприятие от Пловдивска област ще разшири производството си за бели и червени вина. С пари от ПРСР ще бъде модернизирано и месопреработвателно предприятие от общ. Асеновград.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.