1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. 2,76 млрд. евро са договорени по оперативните програми

2,76 млрд. евро са договорени по оперативните програми

Снимка:

Разплатените средства по ИСПА може да надвишат 70%

Разплатените средства по ИСПА може да надвишат 70%. Получаваме над 105 млн. лв. общо към 1 септември 2010 г. България е договорила 2,76 млрд. евро по 7-те оперативни програми, което е 34.44% от средствата, които са предвидени по тях. Общо реално изплатените суми на бенефициентите са 622, 95 млн. евро или 7.77%. Това съобщи днес министърът по управление на средствата от Европейския съюз (ЕС) Томислав Дончев.

Той отчете, че досега по програма ИСПА са изплатени 56% от договорените средства. Очакванията му са, че до края на годината, когато е краят на изпълнението на програмата, процентът на разплатените средства ще надхвърли 70%.

Министърът е убеден, че страната ни няма да загуби сериозни суми по ИСПА и все пак подчерта, че е рано да се правят окончателни сметки по тази програма. В края на годината приключват голяма част от проектите, но това не е финалът на програмата в България, заяви Дончев.

По минимум 4 меморандума в сектора "Околна среда" и 3 - в сектора "Транспорт", ние получаваме удължаване на до края 2011 година, допълни той.

По още 4 проекта - за Водния цикъл на Варна, Шумен, Смолян и Балчик, се водят преговори на експертно и техническо ниво. Очакването на Дончев е, че поне 2 от проектите ще получат удължение на срока за изпълнение до края на следващата година. Останалите незавършени обособени части ще бъдат прехвърлени за изпълнение по Оперативна програма "Околна среда".

Министърът припомни, че цялото финансиране до момента, за допустими разходи, по подписаните финансови меморандуми по ИСПА е над 1,5 млрд. евро, разпределено в три основни източника - над 880 млн. евро помощ от ЕС; над 367 млн.евро заем от световни финансови институции и над 281 млн. евро от държавния бюджет. Проектите са в секторите "Транспорт" и "Околна среда" с общо 40 подписани финансови меморандума.

Над 105 млн лева. (76 млн. швейцарски франка) ще получи страната ни по рамково споразумение с Швейцария, съобщи още той. Парите ще бъдат насочени за реформиране на сектори като сигурност, околна среда и човешки ресурси.

Томислав Дончев допълни, че през този месец му предстои приоритетна среща с представители на Европейската комисия, Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Целта е да бъдат обсъдени възможностите за оказване на техническа помощ на България при реализирането на големите инфраструкторни проекти у нас. Ще търсим чужда експертна помощ от световните институции в сферите транспорт (пътен и жп сектор) и околна среда, поясни още министърът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.