1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Д-р Мирослав Найденов: Намалението с 20% на средствата за България по ПРСР е неприемливо

Д-р Мирослав Найденов: Намалението с 20% на средствата за България по ПРСР е неприемливо

Снимка:

Необходима е незабавна реакция на българските институции, заяви бившият министър на земеделието

Необходима е незабавна реакция на българските институции по отношение на намалението с 20% на средствата за България по Програмата за развитие на селските райони за следващия програмен период. Това каза пред Агенция “Фокус” бившият министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Намаляват се средствата с половин милиард евро за следващия програмен период по Програмата за развитие на селските райони. Това е изключително тревожно и ще доведе до много тежки ситуации в селските общини. С този акт Европейската комисия намалява шансовете пред най-бедните региони, в най-бедната страна (по данни на Евростат – България е най-бедната страна, а селските региони пък са най-бедната част от нея). Това е много несправедливо и обрича на тежки социални и демографски процеси тези региони, каза Мирослав Найденов.

През февруари на Съвета на Европейския съюз бяха договорени средства в размер на 7,4 милиарда евро за следващия програмен период, при 5,1 милиарда евро за сегашния програмен период. Имаше увеличение от около 2,3 милиарда евро за новия програмен период и това беше договорено на база на увеличение на средствата, плащани като директни плащания. Уговорката с ЕК беше за запазване на средствата по ПРСР. Виждаме, че за няколко месеца тази позиция на ЕК и на Европейския съвет е претърпяла промяна, и тази промяна е с около 20% по-малко средства по ПРСР, което е изключително неприемливо, каза Мирослав Найденов.

„Смятам, че българското правителство и българските евродепутати трябва да реагират много остро. Все още има някаква надежда за корекции, защото финансовата рамка не е приета от Европейския парламент. Смятам, че ако реакцията е светкавична и доста остра от българското правителство, може да има прецизиране”, каза Мирослав Найденов.

По думите му – в момента видимо българското общество има други приоритети и проблеми, но подобни новини не бива да бъдат пропускани. „Завършвам с призив към всички институции, без значение от партийната принадлежност – добре е да се реагира. Виждам, че обществото се вълнува от други неща, но не бива да изпускаме подобни лоши за България новини”, каза д-р Найденов.

Бившият министър каза, че не знае как са преминавали по-нататък преговорите с европейските институции от страна на служебното правителство. От 4 месеца не се занимавам с това, заяви той, и допълни, че не може да предположи какви са причините за намалението на средствата за България. Като цяло става дума за по-рестриктивен бюджет за следващия програмен период, добави той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.