1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Дай милион, дай милион!

Дай милион, дай милион!

Ще се развърже ли кесията на хазната?

Дай милион, дай милион, дай милион! Помните ли просяка – полуидиот, който протяга ръка към гражданина Корейко от „Златния телец“ на Илф и Петров? Ситуацията у нас препраща неволно към това сравнение. Агробизнесът – всички сектори, надават вик за помощ – дай милион! Корейко – тайният милионер, се разтревожва. Като сегашното правителство. Оранжерийните производители съвсем грохнали – поскъпнал газ и електроенергия с 300-400%. Не е шега работа. Съвсем ще забравим вкуса на българските зеленчуци, ни предупреждават. Хлябът поскъпва, дори големи производители затварят цеховете. Производителите на торове – и те далдисват. Баснословните цени на тяхната продукция не ги спасява. Земеделските производители – на зърно, плодове и зеленчуци, са се хванали за главата как да плащат скъпите препарати. Фуражите, естествено, удрят ценови тавани. Фалити на ферми се задават. Свиневъдите – и на тях им изтъня печалбата. Нашият земеделски министър се застъпи за тях пред еврокомисаря по земеделие Войчеховски. Птицевъдите тръпнат – дали птичият грип, който завърлува, няма да ги посети. И т.н.

Подадените ръце за държавна милостиня са много. И всички викат: дай милион, дай милион! Засега финансовият министър се държи като тайния милионер Корейко. Стиска уж кесията, но както разбрахме – през декември някакви си 9 млн. лв. потънали незнайно как в пясъка. Агробизнесът наистина изживява тежка драма. Тежко въжеиграчество се задава. Ако потекат помощи – икономистите – пазарни блюстители, с право ще кажат: при всеки трус ли трябва помощ от държавната хазна? Какво мисли по въпроса ЕК, която трябва да одобри разходите? Впрочем какво мисли тя за мораториума върху цените на газа, забраната да се повиши таксата на мобилните оператори? На сядане и ставане се иска намаление на ДДС за някои стоки. Ясно, няма да го бъде. Когато отстъпиха с фитнесите, ресторантите и книгите, многото желаещи с право настояха и те да ползват облекчения данък. Увисна и въпросът – има ли готовност да се ремонтират поливните съоръжения, каква ще бъде цената на поливната вода? Няма време за отлагане. Всичките тези и други проблеми на днешния ден са затлачени. Вярно е, че бъдещето на селското стопанство за цели 7 години напред зависи от НСП. Той сега е на фокус. Зелени мерки, преразпределително плащане – до 300 или до 600 дка ще се получава?

Предложеният вариант за тавани на директните плащания не се прие с ентусиазъм – забележете, не само от най-засегнатите – зърнопроизводителите. Нов дизайн на интервенциите щяло да има. Но дизайнерите от земеделското министерство още ги мътят. Че и Наредба 26 да отпаднела и да се пренапишат условията за директни продажби. БАБХ да се преструктурира, но как - кой да ти каже? Горите и те аут от земеделското министерство. Чува се тътенът на промяната. Дай милион! се чува. Сега му е времето да видим как с леви мерки се постигат десни цели – обещаното от правителството.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.