1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. ДФЗ одобри 15 проекта по горските мерки 223 и 226 от ПРСР

ДФЗ одобри 15 проекта по горските мерки 223 и 226 от ПРСР

Те ще получат над 4 млн. лева

ДФ „Земеделие” разгледа 18 инвестиционни предложения по пет мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Голяма част от тях – 15 на брой – са по горските мерки 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи” и 226 ”Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”. Те ще получат 4 249 099 лв., съобщиха от пресцентъра на ДФЗ.

Три общини планират да залесят терени с широколистна растителност. Субсидиите са от бюджета на мярка 223 и възлизат на 902 128 лева. Ще бъдат отпуснати и 3 346 971 лв. от бюджета на мярка 226 на 12 проекта. Общините Несебър, Приморско, Криводол и Копривщица ще изградят водоизточници и наблюдателни кули и купят оборудване за противопожарни депа. Държавно ловно стопанство „Граматиково” и община Казанлък също ще оборудват противопожарни депа. Община Ракитово ще изгради противопожарна кула, а Държавното горско стопанство (ДГС) „Ракитово” ще създаде водоизточник и наблюдателни кули и ще купи носими пръскачи за вода, радиостанции, противопожарни облекла, противопожарни каски и др.

ДГС „Чирпан” планира да почисти площите в гори, пострадали от пожари, и да ги презалеси с широколистни култури. Община Чирпан ще изгради противопожарна кула с локаторна станция. Лесотехническият университет в община Велинград също спечели финансиране – за създаване на система за откриване на горските пожари и мониторинг на околната среда в учебно-опитното горско стопанство „Г. Аврамов” в с. Юндола. Със средствата по проекта ще бъде създадена и оборудвани кула за пожаронаблюдение. Проектът на община Маджарово е за изграждането на горски път, лесокултурни прегради, минерализовани ивици и противопожарни депа и купуването на защитни облекла, каски и ръкавици.

Освен по горските мерки ДФЗ одобри и три проекта по мерки от Ос 3 на ПРСР. Църквата "Свети Вмчк. Георги" в община Разлог ще бъде ремонтирана с пари по Мярка 322”Обновяване и развитие на населените места” . По мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката на селските райони” ще бъде финансирано изграждането на дневен център за хора с увреждания в Плевенска област. Община Сливница планира атракцион за отдих и развлечение. Субсидията за този проект е от бюджета на мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”. Тези три инвестиционни предложения ще получат 946 410 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.