1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Европейски секторен комитет ще повишава квалификацията на заетите в земеделието

Европейски секторен комитет ще повишава квалификацията на заетите в земеделието

Това стана ясно на международна конференция, в която участва зам.-министър Светлана Боянова

Секторен комитет на Европейско равнище ще обедини усилията на държавите членки за повишаване на професионалната квалификация на земеделските производители. Това стана ясно на международната конференция за подготовка на комитета, в която участва заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

„Наша обща цел е да помогнем на българските земеделци да станат истински професионалисти в работата си, за да се храним с качествени продукти и за да запазим уникалните качества на земята, която имаме. И това не трябва да се случва инцидентно и хаотично. Обучението има смисъл, само ако е постоянно и ако отговаря на конкретните нужди”, подчерта зам.-министър Боянова.

Участниците във форума от България, Германия, Македония, Сърбия, Хърватия и Словения откроиха няколко проблемни области при професионалната квалификация в земеделието. Най-важните сред тях са липсата на връзка между пазара на труда и потребностите от нови специалисти, липсата на анализ на нуждите от работна сила в сектора, остарелите учебни програми, които не отговарят на новите технологии в земеделието, и недостатъчните инвестиции в обучението на работната сила.

„Европа залага все повече на образованието като приоритет и това не е случайно - интелигентният и устойчив растеж се постига със знаещи и компетентни хора. Земеделците не правят изключение и затова ние ще продължим да отделяме значителен ресурс за тяхната по-висока квалификация”, каза в заключение Светлана Боянова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.