1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Китай с интерес за инвестиции в българското животновъдство

Китай с интерес за инвестиции в българското животновъдство

Зам.-министър Димитров потвърди желанието на България за сътрудничество в областта на оризопроизводството и биотехнологиите

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с Цао Джънжай, водач на делегация и висш съветник на правителството от район Вътрешна Монголия на Китайската Народна република. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

По време на срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество между България и автономния район. Делегацията прояви интерес за инвестиции в животновъдството и по-конкретно в отглеждането на говеда и овце за мляко и млечни продукти. На срещата се дискутира и въпросът за обмен на опит и добри практики в производството на кисело мляко. Вътрешна Монголия е район с развито млекопреработване и производство на кисело мляко с бактерията „лактус бациликус булгарикус”, посочи Цао Джънжай.

От китайска страна бе проявено желания за наемането на пустеещи земеделски земи, които да използват за производството на фуражни култури. Изказано бе и тяхното намерение за инвестиции във винопроизводството. Българското вино се ползва с много добра репутация, но реализацията му в Китай все още не е достатъчно висока.

Зам.-министър Димитров потвърди желанието на България за сътрудничество в областта на оризопроизводството, биотехнологиите и обмяна на опит при научно-изследователската дейност, както и при научните работници. В програмата на делегациите са предвидени срещи с ръководствата на Българската селскостопанска академия и Тракийския университет в Стара Загора, където ще бъдат обсъдени договарянето на партньорски отношения за сътрудничество.

Нашата страна проявява интерес и в сътрудничеството в бубарството, като алтернатива на тютюнопроизводството в необлагодетелстваните райони - сектор, който бе добре развит в страната ни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.