1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Министрите се споразумяха относно етикетирането на храните

Министрите се споразумяха относно етикетирането на храните

Проектът е критикуван за това, че пренебрегва важна информация

Министрите от ЕС се споразумяха за правилата, по които хранителното съдържание на храните да бъде показвано върху опаковките. Проектоспоразумението, постигнато на 7-ми декември от министрите на труда и социална политика, здравеопазването и потребителските въпроси, ще изисква енергийното съдържание на храните, както и наличието на мазнини, въглехидрати, белтъчини, захар и сол, за да бъдат изписвани върху опаковките. Количествата могат да се изразяват на 100 грама или 100 милилитра, или пък като процент от препоръчвания прием. Хранителните компании ще могат да използват и други форми на представяне, при условие че не са подвеждащи.

Информацията не трябва да се представя на лицевата страна на опаковката, но всички данни трябва да са в същата област на видимост.

Министрите също така се съгласиха, че трябва да има задължителна информация за страна на произход, при етикетиране на свинско, агнешко и пилешко месо. При говеждото също вече е задължително да се отбелязва страната на произход.

Според споразумението на министрите, голяма част от алкохолни напитки ще бъдат освободени от правилата за етикетиране. Споразумението, постигнато тези дни, не отговаря на исканията на евродепутатите, които през юни съгласуваха позицията си относно директивата.

Ренате Сомер, германски десноцентристки евродепутат, която е сред авторите на парламентарното становище, каза, че е "разочарована" от споразумението, което пренебрегвани важни детайли. Тя разкритикува факта, че информация за съдържанието на хранителна и енергийна стойност няма да се появява на лицевата част на опаковката.

Сомер прогнозира, че предстоят тежки преговори с европарламента за постигането на споразумение на второ четене. "Потребителите ще трябва да почакат още известно време, за да получат по-разбираемо етикетиране на хранителните стоки - ако това изобщо някога се случи" - каза тя.

 

 

Етикети храни, етикети, ЕК, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.