1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Нов площад под търновската крепост "Царевец" ще бъде направен с проект за 6,2 млн. лв.

Нов площад под търновската крепост "Царевец" ще бъде направен с проект за 6,2 млн. лв.

Уникалният проект бе представен през ноември миналата година

Влакче, музей на силиконови фигури и нов площад под търновската крепост "Царевец" ще бъдат направени с проект за 6,2 млн. лв. Парите идват по Оперативна програма „Регионално развитие”, като кметството ще трябва да осигури съфинансиране в размер на 1, 51 млн. лв., което е 15% от целия бюджет. Осигуряването на този разход ще се разисква на извънредна сесия на Общинския съвет, който е разпоредител с бюджета, този четвъртък, съобщи в. "Борба".

Уникалният проект, който ще преобрази изцяло района около "Царевец", бе представен през ноември миналата година. Негови консултанти бяха британският архитект Александър Доу и испанският му колега Едуард Рифа, който е участвал и в проектирането на олимпийското градче в Барселона.

Площадът „Цар Иван-Асен” ще придобие съвсем различна визия с новата разработка. Предстои и изборът на основен изпълнител, който ще стане с обществена поръчка.

Пари се заделят и за цялостна подмяна на 10 600 кв. м настилки, които ще подобрят подхода към и около крепостта.

Община Велико Търново се надява да получи и пари за закупуването на нов червен лазер за аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”, както и монтирането на уебкамери, с които неповторимото зрелище ще може да се наблюдава в реално време по интернет.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.