1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Нова държавна помощ за животновъдите

Нова държавна помощ за животновъдите

От 2019 година стопаните могат да получат до 60 000 лева за изграждане на мини мандри

Нова държавна помощ за животновъдите. От 2019 година стопаните могат да получат до 60 хиляди лева за изграждане на мини мандри. Условието е фермите да са регистрирани по наредбите 3 и 26. Европейската комисия одобри искането на България, след като преди месец страната ни изпрати нотификация. Държавната помощ може да покрива до 50 процента от разходите.

Срокът за прилагане на схемата „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри“ ще важи от датата на одобрението й от Еврокомисията до 31 декември 2020 г. или до изчерпване на финансовия ресурс. Прагът на помощта не трябва да се заобикаля чрез изкуствено разделяне на схемите или проектите. Допустимите инвестиции по тази схема ще покриват разходите за изграждане на обект за преработка и/или обработка на сурово мляко с необходимото оборудване или покупка на временен обект за търговия на дребно на млечни продукти, в който се преработва сурово мляко, съгласно Наредба 26.

Предвиденият максимален бюджет за помощта ще бъде 1,5 млн. лева - той ще се определя ежегодно с решение на управителния съвет на фонд „Земеделие“ и ще се разпределя до изчерпването му за съответната година по реда на кандидатстване. Заявления ще се приемат до един месец преди изтичане срока на прилагане на схемата. Министерството подготвя още две схеми за държавна помощ - за изграждане на кланични пунктове и държавна помощ за закупуване на мобилни доилни апарати.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.