1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Подкрепяме ЕС за изработване на договорна база за европейските инвеститори

Подкрепяме ЕС за изработване на договорна база за европейските инвеститори

Снимка:

Привличането на чуждестранни инвестиции и увеличаването на експорта са решаващи за ръста на националната икономика

България приветства намерението на ЕС да бъде изработена международна договорна база, която да отчита интересите на европейските инвеститори. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който участва в работата на Съвета на ЕС по външни работи във формат министри по въпросите на търговията.

Заседанието се проведе днес, 10 септември, в белгийската столица Брюксел. Министър Трайков подчерта значението на бъдещата инвестиционна политика на ЕС, основана на стратегията на ЕС за устойчив растеж и конкурентоспособност „Европа 2020”.

Въпросът е важен за България, защото привличането на чуждестранни инвестиции и увеличаването на експорта са решаващи за ръста на националната икономика, каза още министър Трайков пред участниците във форума.

Основен въпрос в краткосрочен план е този за запазване действието на двустранните инвестиционни договори на държавите-членки, сключени с трети страни. Това трябва да продължи до договарянето на нови инвестиционни разпоредби от ЕС.  България смята за приоритетна задача насърчаването на инвестициите от страни като САЩ, Япония, Република Корея, Канада и Индия, подчерта министър Трайков. По отношение на правната форма за договаряне подкрепяме диверсифициран подход за защита на европейските инвеститори.

Участниците в Съвета обсъдиха и хода на преговорите по споразумения за икономическото партньорство на съюза със страните от Африка, Карибския и Тихоокеанския регион. Всички държави подкрепиха интензифицирането на преговорния процес, при отчитане на специфичните нужди на регионите и необходимостта от устойчиво развитие на страните.

В рамките на заседанието е приета и препоръката на Съвета за започване на преговори от Европейската комисия с Китай за сключване на споразумение за защита на географските указания за вина, спиртни напитки, селскостопански и хранителни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.