1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Проекти по мярка 121 от ПРСР ще получат над 24 млн. лева

Проекти по мярка 121 от ПРСР ще получат над 24 млн. лева

Повечето предложения са на растениевъдни стопанства, които отглеждат овошки, зърнени и маслодайни култури

Средства ще получат 110 ферми с проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на одобрените днес субсидии е 24 228 271 лв., съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Повечето предложения са на растениевъдни стопанства, които отглеждат овошки, зърнени и маслодайни култури. Много от тях ще изградят системи за напояване и купят посадъчен материал, трактори, пръскачки, дискови брани, машини за привързване на лозя и др. Няколко ферми ще изградят складове за съхранение.

Със средства от ПРСР ще бъдат създадени нови насаждения с лавандула, биологични орехи, лешници и грозде. Кандидат от Хасковска област ще инвестира в подготовка и почистване на площи, както и в техника за създаване и отглеждане на биологична шипка. Подкрепен е и бенефициент за купуването на трактор за маслодайна роза. Субсидии ще получи и кандидат от област Сливен за отглеждане на дървото пауловния за биомаса.

Проектите в сферата на животновъдството идват предимно от кравеферми. Много от тях ще купят оборудване за покриване на стандартите на Общността за хуманно отношение към животните, както и на изискванията по нитратната директива (Директива 91/676/ЕИО).

Стопанствата също така ще построят селскостопански сгради, ще си набавят различни доилни системи, техника за оползотворяване на биомаса, ветрозащитни щори за обори с автоматика, роботизирани станции за раздаване на сухо мляко на телета и др.

Три птицеферми, две овцевъдни и две свиневъдни стопанства също ще получат средства от ПРСР. Птицефермите ще инвестират в топлоизолация, фуражна кухня, оборудване за отглеждане на пуйки и клетъчно отглеждане на кокошки носачки на хале. По други четири проекта ще бъде закупен пчеларски инвентар и оборудване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.