1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. ПРСР ще бъде представена на два традиционни празника в края на седмицата

ПРСР ще бъде представена на два традиционни празника в края на седмицата

На 16 март в Бродилово ще се състои колоритният Куков ден, а на 17 март - ежегодният Кукерски карнавал в Павел Баня

Министерството на земеделието и храните ще представи Програмата за развитие на селските райони на ежегодните празници Куков ден и Кукерски карнавал.

На 16 март звън на кукерски хлопки ще огласи Бродилово, където по традиция стотици жители и гости от цялата страна се събират, за да отпразнуват колоритния Куков ден. Приготовленията за празника започват отдалеч със старателен подбор на участниците в кукерската свита. Най-важна роля имат царят и царицата, тъй като поверието е такова, че какъвто е царят, такава ще е и годината. Традиционно игрите ще започнат от площада и ще се преминат през цялото село, съпровождани от тъпани и гайди, а при залез слънце ще се изпълни и обичаят "Пали кош". Край на тържествата ще сложи Кукерското хоро. Традицията повелява, че който се хване на него, си осигурява здраве през цялата годината.

На следващия ден – 17 март, Програмата за развитие на селските райони ще посети ежегодния Кукерски карнавал в Павел Баня. Съчетавайки езическите традиции с модерните течения, малки и големи ще се облекат като “старци”, плашилки и други герои от народния епос и ще обикалят улиците и домовете в града. В края на деня всички ще се съберат на площада и под звуците на хиляди хлопки ще играят за здраве и берекет.

По време на двата празника експертите на МЗХ в мобилния информационен център на Програмата ще запознават на място посетителите с възможностите за кандидатстване, допустимите инвестиции и финансирането по ПРСР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.