1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Румен Порожанов: Още 360 млн. евро ще получат българските фермери и общини за инвестиции

Румен Порожанов: Още 360 млн. евро ще получат българските фермери и общини за инвестиции

Очаква се Брюксел да одобри нотификацията на страната ни за прехвърляне на средства от по-малко атрактивни мерки по ПРСР към най-желаните

Още 360 млн. евро ще получат българските фермери и общини за инвестиции в стопанствата, селски пътища и канализация. Очаква се на 20 юни Брюксел да одобри нотификацията на страната ни за прехвърляне на средства от по-малко атрактивни мерки по Програмата за развитие на селските райони към най-желаните. Това съобщи в интервю за "Стандарт" изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Бюджетът, одобрен от Европейската комисия, ще бъде разпределен за инвестиции в модернизация на земеделските стопанства, за създаване на стопанства на млади фермери и за инвестиции в общинска инфраструктура. Това са трите мерки, по които има най-много кандидати. 304 млн. евро от сумата е от европейския бюджет, останалите 20% са национално съфинансиране. 40 млн. евро от предвидените евросредства ще бъдат разпределени по мярка 112 на Програмата за развитие на селските райони, която е за създаване на стопанства на млади фермери.

По най-желаната мярка 121 - за модернизиране на земеделските стопанства, са предвидени 141 млн. евро. По общинската мярка 321 ще бъдат раздадени още 122 млн. евро от Европа. Амбицията ни е бързо да се отворят и да се договорят тези средства, обясни Порожанов. Той уточни, че още в началото на юли ще бъдат отворени допълнителните приеми по трите мерки на селската програма.

Препоръките на Еврокомисията обаче са да се уточнят критериите за оценяване на проектите и затова в момента наредбите за тях се преработват от земеделското министерство. Парите по мярка 121 ще са основно за животновъдство и растениевъдство, уточни Порожанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.