1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Русия увеличава държавната помощ за фермерите

Русия увеличава държавната помощ за фермерите

304 милиарда рубли ще бъдат отпуснати за сектора през следващата година

Значителен ръст на държавните субсидии за селското стопанство планира Русия през следващите три години. През 2019-та година за сектора ще бъдат отпуснати 304 милиарда рубли, или близо 8 милиарда лева. За сравнение – тази година руските земеделски стопани са били субсидирани с около 6,3 милиарда лева.

При обсъждането на бюджета за 2019 година в руската Дума, вицепремиерът Алексей Гордеев изтъкна, че селското стопанство се нуждае от минимум 400 милиарда рубли годишно. Само така ще бъдат постигнати поставените цели: да се повиши производството на мляко, на говеждо месо, на плодовете и зеленчуците. По думите на Гордеев трябва да се работи и по подобряването на транспортните и складови капацитети в цялата Руска федерация.

Ден преди окончателното приемане на бюджета за 2019-та, депутатите отхвърлиха искането на Земеделската комисия за отпускането на допълнителни 7 милиарда рубли, равни на 1,8 милиона лева, с които да компенсират стопаните заради поскъпването на горивата през първото полугодие на 2018-та година. Причината: още през август руското земеделско министерство е предоставило за целта средства от своя кризисен резерв, от които са изхарчени едва малко над 4 милиарда рубли, т. е. около 1 милион лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.