1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. С 300 млн. евро повече за земеделие ще получи България през новия програмен период от 2014 до 2020 г.

С 300 млн. евро повече за земеделие ще получи България през новия програмен период от 2014 до 2020 г.

Снимка:

Мария Габриел: Увеличението на средствата ще бъде по линия на ПРСР

С 300 милиона евро повече за земеделие ще получи България през новия програмен период от 2014 до 2020 година. Това съобщи в интервю за Дарик европедутатът от ЕНП Мария Габриел, която участва във вчерашното заседание на Комисията по земеделие в Европейския парламент. Увеличението на средствата ще бъде по линия на Програмата за развитие на селските райони.

Повече средства ще има и за директните плащания към земеделските производители. Българските и румънските фермери обаче няма да получат исканото изравняване на плащанията с останалите страни членки на ЕС. Окончателният вариант на Общата селскостопанска политика на ЕС ще бъде гласуван до два месеца.

„Добра новина за България е, че имаме увеличение по Програмата за селските райони и то е от 2,078 млрд. на 2,388 млрд. евро", каза Габриел. Тя припомни, че много важна е темата за тавана, като последно това, което остава е, че ще бъде наложен таван от 5% на директните плащания за всички суми над 150 000 евро, като евродепутатът го описа като „компромиса, който успяха да намерят всички страни членки".

"Последният въпрос, по който все още нямаше яснота, е за по-справедливото разпределение между различните страни членки и достигането на средна стойност за всички, която да позволи да се преодолеят настоящите големи разлики. Всички страни в ЕС, които получават в момента под 90 на сто от средната стойност за Съюза, постепенно да виждат увеличени с една трета своите директни плащания, за да може по този начин разликата с настоящата стойност да се приближава все повече до общата стойност, която трябва да бъде 90 на сто от средната за ЕС", каза представителят ни в Европейския парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.