1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Тютюнопроизводителите ще могат да получават допълнителни средства от 2014 г.

Тютюнопроизводителите ще могат да получават допълнителни средства от 2014 г.

Европейският парламент прие промени в Общата селскостопанска политика

Евродепутатите отвориха пътя субсидии за стотици милиони да достигнат европейските тютюнопроизводители, въпреки че Брюксел харчи огромни суми за кампании срещу тютюнопушенето, посочва британският в. "Сънди телеграф". Тютюнопроизводителите ще могат да получават допълнителни средства от идната година, след като Европейският парламент прие промени в Общата селскостопанска политика (ОСП). Одобрения текст, който трябва да премине и през процедури на ратификация, разрешава на страните членки да решат кои селскостопански култури да получават субсидии от ЕС. За страни като България, Полша и Гърция това може да означава насочване на огромни суми към тютюнопроизводителите, отбелязва изданието.

Когато през 2010 г. окончателно изтече срокът на действие на старата система, тютюнопроизводителите в 12 страни от ЕС, включително България, Гърция, Румъния и Италия, обикновено получаваха субсидии на стойност 260 млн. бр. лири. Спирането на субсидиите доведе до свиване на тютюнопроизводството в ЕС. Производителите пък потърсиха начини за диверсификация и нови приложения на насажденията. Българският Институт по тютюна и тютюневите изделия дори създаде нов парфюм, наречен "Тютюн и рози", за който се надява да постигне голям успех, пише БТА.

Решението на Европейския парламент буди силно недоволство на фона на многобройните кампании срещу тютюнопушенето. Според професор Христо Бозуков, ръководител на Института по тютюна и тютюневите изделия обаче, субсидиите са необходими, за да бъдат защитени 30 000-те регистрирани тютюнопроизводители в страната, която е сред най-големите производители на тютюн в ЕС. "На световния пазар няма достатъчно тютюн. ЕС има нужда от тютюн, а ние имаме условия за производството му", отбелязва той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.