1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Томислав Дончев: През следващия програмен период България ще получи повече евросредства за земеделие

Томислав Дончев: През следващия програмен период България ще получи повече евросредства за земеделие

Снимка:

Финансовата рамка за седемте оперативни програми до 2020 година ще бъде над 16 млрд. лв.

Голяма част от средствата, които България ще получи от ЕС през следващия програмен период, ще бъдат предназначени за земеделие и директни плащания, съобщи във Велико Търново министърът по управление на средствата от европейските фондове Томислав Дончев, цитиран от Дарик радио. В абсолютни стойности тези средства ще бъдат завишени с 2 млрд. лв.

По думите му финансовата рамка за седемте оперативни програми до 2020 година ще бъде над 16 млрд. лв. Приоритетни ще бъдат инвестициите в инфраструктурата, малките и средни предприятия, социалните дейности и пазарът на труда. Акцент в следващия програмен период ще бъдат инвестициите в създаването на електронно правителство и дигитални магистрали, които според Дончев са важни, колкото асфалтовите магистрали, защото ще направят по-достъпни услугите за бизнеса и гражданите.

Министърът определи 2013 година, като тежка и предизвикателна, тъй като в този период трябва да бъде подписан договор за партньорство с останалите страни членки от ЕС, който ще замени сега действащата Национална референтна рамка. Според Дончев до края на май Министерският съвет трябва да гласува бъдещите оперативни програми, които ще бъдат представени в Европейската комисия. Проектозаконът за управление на средствата от Европейския съюз ще гарантира устойчивост и справедливост на системата в следващия програмен период и ще даде възможност за реализиране на интегрирани проекти, посочи Дончев. Той уточни, че окончателното му приемане ще бъде една от задачите на следващото Народно събрание, тъй като до изтичането на мандата на сегашния парламент няма да бъдат готови европейските регламенти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.