1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Йорданският бизнес с интерес да развива животновъдство в България

Йорданският бизнес с интерес да развива животновъдство в България

В страната ни все още има необработваеми земи и пасища, които могат да бъдат предмет на дългосрочна инвестиция

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с бизнес-делегация от Хашемитско кралство Йордания, начело с председателя на Йорданската индустриална камара и председател на борда на „Deera Investment & real Estate development” г-н Хатем Халауанати. На срещата йорданските инвеститори заявиха интерес към покупка на земеделска земя и изграждане на логистичен център в България за износ на животновъдна и земеделска продукция за Йордания и Арабския свят.

Министър Найденов отбеляза, че производството и износа на храни са приоритет на българското правителство. Той посочи, че в страната ни все още има необработваеми земи и пасища, които могат да бъдат предмет на дългосрочна инвестиция. Освен това той подчерта, че България разполага с големи водни ресурси, като в момента се търси стратегически инвеститор за държавното предприятие „Напоителни системи”, което стопанисва над 200 язовира в страната. Що се отнася до животновъдството има възможности за ползване както на европейско финансиране по линия на директните плащания на площ, така и на национално финансиране на глава добитък,  на експортни субсидии, на нисколихвени кредити за фураж и на средства за изграждане на ферми, отговарящи на изискванията на ЕС. Дърводобивът и рибните ресурси също са сред секторите, които предоставят добри условия за инвестиции.
 
Следващият месец в страната ни се очаква да дойде голяма йорданска делегация, която да води конкретни преговори за инвестиции в различни сектори на земеделието у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.