1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 17 пчелари и собственици на овце в Смолян и региона получиха електропастири за охрана на стопанствата си от мечи нападения

17 пчелари и собственици на овце в Смолян и региона получиха електропастири за охрана на стопанствата си от мечи нападения

Снимка:

Електропастирите се предоставени по проект към Европейската екологична мярка „Лайв +”

17 пчелари и собственици на овце в Смолян и региона получиха електропастири за охрана на стопанствата си от мечи нападения, предаде Агенция „Фокус”.

Събитието се състоя в сградата на Регионалната инспекция на околната среда и водите, а електрическите огради бяха раздадени от Александър Дуцов, председател на Сдружение за дива природа „Балкани”.

Сдружението е спечелило проект по Европейската екологична мярка „Лайв +”, откъдето са предоставени средствата за закупуване на електропастирите. Всеки фермер получи по 4 ролки с 200 м кабел, захранван с 12 волта от акумулатор, тестър, с който да проверява дали по оградата тече ток, съоръжение за мълниезащита, конектори за опъване на въжетата, а някои от животновъдите получиха соларен панел, който да захранва електропастира с електричество от слънцето.

Дуцов обясни, че има технологии, позволяващи обграждането и на 12 километра територия, а при правилна поддръжка могат да се охраняват 30 км. Съоръженията са произведени в Германия, като електропастирите със соларно захранване са на стойност 1000 лв., а тези, захранвани от електрическата мрежа и акумулатори – 500 - 600лв. Дуцов обясни, че до момента в региона сдружението е предоставило 3 електопастира в Девинско през миналата година, а след днешните 17 предстои закупуване на още 12, защото по проекта са планирани 29 броя. Министерството на околната среда и водите ще предостави още 55 съоръжения в областта, но в момента се обжалва обществената поръчка.

За да може фермерите да кандидатстват за огради, те трябва да са собственици на земята, която ще се огражда или да имат документ за наем и да е регистрирано нападение над домашни животни и пчелини в района. На този етап електропастирите се предоставят безплатно, но всеки фермер може да направи дарение на сдружението, за да може да закупува още бройки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.