1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 80 земеделски производители се събраха на 16-то издание на Националния аграрен семинар

80 земеделски производители се събраха на 16-то издание на Националния аграрен семинар

Акцентите на страната ни по отношение реформата в ОСП на ЕС представи евродепутатът Мария Неделчева в задочен поздрав към присъстващите

ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН САМО В ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛА WWW.AGRO.BG

80 земеделски производители се събраха  на 16-то издание на Националния аграрен семинар „Селското стопанство и всичко за него“,  който започна в курорт "Албена". На официалното откриване днес, 16 ноември, присъстваха зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, зам.-директорът на ДФ „Земеделие“ Драгомир Господинов, експерти от МЗХ,  кметът на община добрич Детелина Николова.

Акцентите на страната ни по отношение реформата в ОСП на ЕС представи евродепутатът Мария Неделчева в задочен поздрав към присъстващите фермери. Тя подчерта, че работи върху няколко приоритета, сред които изрявняването на директните плащания между стари и нови страни членки на ЕС, запазване на бюджета на ОСП, прехвърляне на средства от неработещи към работещи мерки.

Земеделието е стратегически отрасъл и той има основна роля за стабилността на ЕС, изтъкна зам.-министър Боянова. Предложенията на България за реформата в ОСП включват няколко пункта. Сред тях са прехвърляне до 1% от бюджета на ПРСР от мярка 611 към мярка 121, т.е от останалите средства от Национални доплащания към гарантирания бюджет за животновъдство. Предложенията включват още подкрепа за секторите овощарство, зеленчукопроизводство, увеличаване на компенсаторните плащания за необлагодетелстваните райони. Националният аграрен семинар продължава до 18 ноември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.