1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Анголско село е разрушено от слонове

Анголско село е разрушено от слонове

Дивите слонове са нахлули от Ботсуана

Стадо слонове прегазиха село в Южна Ангола, унищожиха ферми и разрушиха дузини къщи, предаде Ройтерс, като се позова на съобщения от местните власти, пише ekipnews.com. Повечето от 4000 обитатели на селището избягаха от мощните нападатели и преминаха в съседна Намибия. В крайна сметка в село Мукусо няма нито един убит човек, но местен администратор окачестви случката като "война между хората и зверовете". Това става около три десетилетия след гражданската война, която почти напълно изтреби дивите животни в страната.

Дивите слонове са нахлули от Ботсуана - една от най-значимите страни, дестинации за туристите - любители на диви животни. Инцидентът ще накара анголското правителство да вземе мерки за забавяне на процеса на завръщане на дивите животни в опустошените от боевете територии на страната.

Гражданската война вся такова опустошение сред слоновете в Ангола, че сега държавата разчита на Южноафриканската република да възстанови тяхната популация в някои от цветущите в миналото национални паркове. Във войната между централната власт и бунтовническата партия “Унита”, завършила през 2002 година, са убити около 100 000 слона и още хиляди носорози и биволи. Животните, които не са загинали от огъня на боевете или от мини, са станали жертва на бракониери или местни жители, опитващи се да се справят с глада. Дори голямата черна антилопа, представляваща национален символ, е почти изличена в събитията, които всъщност са най-голямото клане на диви животни през миналия век.Коментаторите виждат като крайно решение на “този конфликт между хора и зверове” вземането на мерки за задържани на животните в границите на националните паркове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.