1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново привлича все повече туристи

Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново привлича все повече туристи

Снимка:

Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново привлича все повече туристи. Броят на чужденците надхвърля 22 000 годишно, като най-много са те от Западна Европа, САЩ и Азия. Сред най-посещаваните музейни обекти е църквата „Рождество Христово“ - преминалите през първото полугодие туристи са над 37 000.

Туристите са привлечени от средновековните манастири и културни забележителностти, както и от архитектурата на местността Арбанаси. В миналото, е констатирано съжителството на четири различни етнически групи в мир и разбирателство - българи, гърци, албанци и власи. През 16 и 17 век в Арбанаси е имало 1000 къщи. Те успяват да развият търговията.
 
 
Тук са построени два манастира и седем църкви. "Рождество Христово“ е най-старата църква в Арбанаси и най-богато изписаната.
 

Архитектурата на местността е много богата и интересна. В типичното строителство на арбанашките къщи няма тераси, нито балкони, прозорците са с решетки и с капаци. Приземният етаж е от камък, а вторият е от дърво. В миналото това е пазило хората от нападенията на различни разбойнически банди.

 Автори: Е. Дочева, А. Минева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.