1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Асоциацията на земеделските производители е за запазването на директните плащания

Асоциацията на земеделските производители е за запазването на директните плащания

Към момента предложените три варианта от ЕК са сформирани след приключил обществен дебат с гражданите на ЕС

Асоциацията на земеделските производители в България е за запазването на директните плащания като по-лесно достъпни за земеделските производители, стана ясно на пресконференция за предложените от Европейската комисия варианти за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС от 2013 – 2020 г., предаде Агенция „Фокус”.

Асоциацията ще изпрати свое становище до Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по повод реформата в ОСП. Преди това, обаче, ще направи обществени дебати в големите градове, за да се види мнението на всички земеделци, каза Ивайло Тодоров. Асоциацията смята, че има нужда да се даде по-голяма гъвкавост на директните плащания, които да са за по-диференцирани земеделски сектори.

Против сме да има таван на плащания за едно земеделско стопанство и имаме сериозни опасения към въвеждането на по-високи екологични изисквания, каза Ивайло Тодоров. „Към момента предложените три варианта от ЕК са сформирани след приключил обществен дебат с гражданите на ЕС. Нямаме информация някоя от държавите твърдо да е застанала зад някой от вариантите”, каза от своя страна на пресконференцията Георги Ралчев от Министерството на земеделието и храните.

Според Ивайло Тодоров, след вчерашната пресконференция на европейски комисар по земеделие Дачиан Чиолош, има по-голяма надежда за по-бързо изравняването на преките плащания на площ във всички страни-членки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.