България първа от ЕС изплати субсидиите за земеделие

Общо 840 млн. лв. влязоха в българското земеделие

България първа от страните в Европейския съюз изплати 100% от европейските субсидии и националните доплащания за земеделие за 2009 г., месец и половина преди крайния срок 30 юни. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пред Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България в Смолян. Министър Найденов, заедно със зам.- министър Светлана Боянова и изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева участваха в дискусия на заседанието на УС на НСОРБ, посветена на прилагането  в общините на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., бъдещето на Общата селскостопанска политика и развитието на планинското животновъдство.

Общо 840 млн. лв. влязоха в българското земеделие, след като на 14.05.2010 година бяха изплатени последните суми от европейските субсидии и националните доплащания, посочи министър Найденов. Той подчерта, че очакванията по Програмата за развитие на селските райони са големи, тъй като ресурсът по нея е около 6 млрд. лв. От началото на мандата до момента са договорени 30% от средствата по програмата, а 15% вече са изплатени.

Авансовите плащания по общинските мерки вече са 140 млн. от договорените 400 млн. лв. , посочи министърът. Той добави, че се водят преговори с ЕК за осигуряване на допълнителен финансов ресурс по общинските мерки 321 и 322 по ПРСР. Зам.- министър Боянова добави, че допълнителни 18,4 млн. евро ще бъдат насочени към общинските мерки по линия на Европейския план за икономическо възстановяване. Кметовете на общини настояха за промяна в нормативната уредба, така че общините да могат да изпълняват едновременно до три проекта по ПРСР.  Министърът обеща въпросът да бъде разгледан от Управляващия орган на програмата.      

По отношение на стратегията за Общата селскостопанска политика 2020, страната ни настоява за изравняване на субсидиите между стари и нови членки, отпадане на историческия подход при определянето на субсидиите, баланс в подпомагането на растениевъдството и животновъдството и подпомагане на сектор  тютюнопроизводство.

Министърът призова фермерите да развиват месното, а не млечното животновъдството, тъй като в момента дефицитът на месо на европейския пазар е около 64%.  По отношение на планинското земеделие той посочи, че кметовете трябва да стимулират кооперирането между земеделските стопани, така че те да станат конкурентоспособни на европейския пазар.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.