1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. България поиска от ЕК прехвърляне на 304 млн. евро между мерки в програмата за селските райони

България поиска от ЕК прехвърляне на 304 млн. евро между мерки в програмата за селските райони

Това ще бъде седмата промяна на програмата, по която до 1 април са усвоени малко под 20% от средствата или 1, 3 млрд. лв.

България е изпратила официално искане до ЕК да бъдат прехвърлени 304 млн. евро от мерки с нисък интерес към такива, чиито бюджети вече са изчерпани. Това съобщиха от министерството на земеделието и храните.

Според искането на страната 141,7 млн. евро трябва да бъдат насочени към мярката за модернизиране на земеделски стопанства, 122, 7 млн. евро - към тази за изграждане на инфраструктура в селските райони, а други 40 млн. евро - за проекти за млади фермери.

Средствата ще бъдат взети от други седем мерки, които към момента или не са стартирали или няма интерес, казаха от земеделското министерство.

Според плана 12,5 млн. евро трябва да дойдат от Схемата за подобряване на икономическата стойност на горите. Предвижда се 88 млн. евро да бъдат взети от мярката за полупазарни стопанства, а 32, 5 млн. евро - от агроекологичните плащания. Бюджет от 73,8 млн. евро от средствата за техническа помощ също трябва да бъдат преразпределени. Останалите средства ще бъдат прехвърлени от двете нестартирали въобще мерки - сътрудничество за създаване на нови продукти и технологии в селскостопанския и хранителен сектор, както и възстановяване на селскостопанския потенциал, разрушен от природни бедствия. Техният общ бюджет е 36 млн. евро.

Други 61,4 млн. евро ще дойдат от приключилата вече подготвителна мярка за придобиване на умения и постигане на обществена активност при подготовката на местни стратегии, сочи планът на земеделското министерство.

Процедурата за одобрение на прехвърлянето на средства трае 4 месеца, като срокът може да бъде удължен в случай, че ЕК има въпроси по искането. Това ще бъде седмата промяна на програмата, по която до 1 април са усвоени малко под 20% от средствата или 1, 3 млрд. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.