1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Българският евродепутат Мария Неделчева даде в Страсбург старт на подписката за изравняване на земеделските субсидии в ЕС

Българският евродепутат Мария Неделчева даде в Страсбург старт на подписката за изравняване на земеделските субсидии в ЕС

Снимка:

Страните имат еднакви задължения, но все още нямат еднакви права

На 13 декември 2010 г., в първия ден на редовната месечна парламентарна сесия на ЕП в Страсбург, българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева стартира официално писмената декларация, която преди броени дни беше одобрена от Бюрото на председателите на политическите партии в ЕП.

Събитието е историческо за нашата държава, защото за първи път от началото на членството на България в ЕС, неин представител става инициатор на една общоевропейска кампания, и то в стратегически отрасъл, какъвто е земеделието.

В изказването си по време на пленарното заседание Мария Неделчева привлече вниманието върху условието, наложено от сегашната Обща селскостопанска политика, според което всички земеделски производители в ЕС трябва да отговарят на еднакви изисквания, които изискват скъпи инвестиции.

В този контекст българският евродепутат защити позицията на България и новите страни-членки като заяви: „Страните имат еднакви задължения, но не и все още еднакви права! Ето защо смятам, че след 2013 системата за директни плащания трябва да гарантира справедливо третиране на всички земеделски стопани в ЕС. Трябва да сложим край на историческия модел, да дефинираме общи критерии и да отчетем специфичните нужди на селското стопанство в отделните региони”.

Мария Неделчева настоя още за изграждане на система, позволяваща прехвърляне на средства от втори към първи стълб на ОСП, за да може по-голяма част от селскостопанските производители в новите страни-членки да се възползват от мерките и инструментите за подкрепа.

„Време е да сложим край на разделението на стари и нови страни членки в Общата селскостопанска политика. Искрено се надявам, че тази кауза ще бъде подкрепена от всички нас!”, призова колегите си българският евродепутат на финала на изказването си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.