1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Българският евродепутат Мария Неделчева ще работи върху първия законодателен доклад на Комисията по земеделие след Лисабонския договор

Българският евродепутат Мария Неделчева ще работи върху първия законодателен доклад на Комисията по земеделие след Лисабонския договор

Снимка:

Темата на доклада е „Европейските статистики за трайните насаждения”

В ЕП в Брюксел се състоя обсъждане на първия за Комисията по земеделие доклад със законодателна стойност след приемането на Лисабонския договор. Темата на доклада е „Европейските статистики за трайните насаждения” и беше представен в земеделската комисия от докладчика Мария Неделчева.

След представянето на предложението за регламент г-жа Неделчева повдигна някои въпроси, които подхраниха първата дискусия и зададе множество въпроси към представителя на Комисията.

Евродепутатът подчерта значението на производството на плодове и вино за селскостопанския сектор на ЕС и обясни сегашното предложение на Комисията, което има за цел да поднови, опрости и да оптимизира юридическата рамка за Европейските статистики за трайните насаждения чрез заместването на двата сегашни юридически акта с един, тоест Регламента  на Съвета 357/79/ЕО и Директивата 2001/109/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета.

Според Мария Неделчева множество аргументи подкрепят актуализацията на Европейските статистики за трайните насаждения. С течение на годините, държавите членки, засегнатите страни и Комисията обмисляха възможните промени в юридическите актове, касаещи трайните насаждения. След влизане в сила на сегашните юридически актове, условията на производства и ситуацията на пазарите претърпяха значителни промени.

Евродепутатът докладва, че предложението опростява понятията и променливите величини и адаптира значително статистиката за трайните насаждения към нуждите на потребителите, като се премахва годишната статистика за  промените в насажденията и прекалено подробните разбивки на производството на вино. Предложението се опитва да установи баланс между нуждите на потребителите и тежестта на респондентите и на националните статистически институти.

Добавянето на нови променливи величини или разбивки е компенсирано с премахването на някои изисквания, които съществуват в сегашното законодателство. "Допълнителните изисквания, най-вече що се отнася до информацията, която трябва да се събира от предприятията са така подбрани, че да намалят общата тежест”, посочи Неделчева.

 Мария Неделчева отправи редица нелеки въпроси към представителя на Комисията:  

 - Когато говорите за намаляване на тежестта за производителите и за националните администрации какво точно имате предвид? Бихте ли ни дали конкретни примери?

 - За момента в предложения от Комисията текст не е предвиден преходен период. Въпреки това, до нас достигна информацията, че Германия ще иска преходен период за овощните дървета, защото немците са вече готови да предоставят своите данни за 2010 на базата на старата директива.

 - Също така бих искала да получа мнението на Комисията относно Анекс 1 и относно правомощията на Комисията, такива, каквито са предвидени в член 10, където се казва, че те са предоставени за неограничен период от време, член 11 и член 12 относно срока в който Парламента може да се  противопостави на делегиран акт.

- Що се отнася до Анекс 1 и листата с трайните насаждения, която той съдържа, тук може да се замислим дали наистина става дума за не толкова важни елементи, каквито са изисквани от член 290 на Лисабонския договор. Впрочем, на мен ми изглежда, че това са елементи от първа важност, защото те засягат директно обхвата на регламента и този на наложените задължения. Ето защо, по-логично би било да изключим Анекс 1 от делегацията.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.