1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Бавария поставя селските звуци и миризми под защита

Бавария поставя селските звуци и миризми под защита

Инициативата е на групата на Свободните избиратели

Животът на село с всичките му характерни звуци и миризми да бъде поставен под законова защита. За това настоява германската провинция Бавария, която е внесла съответното искане за обсъждане в Бундесрата, втората камара на федералния парламент, в която са събрани представители на отделните провинции.
 
Инициативата е на групата на Свободните избиратели, която с 27 народни представители е трета сила в баварския парламент. Начинанието има за цел да сложи край на споровете, при които хора от градовете, преместили се на село, се оплакват от мученето на кравите, звука от техните чанове, кукуригането на петлите, камбанения звън, или миризмата на оборски тор. Според инициаторите всички тези звуци и миризми са типични за живота в селските региони, определят техния облик и заслужават да бъдат защитени и опазени.
 
За пример баварците взимат Франция, където от края на 2021 година в сила е подобен закон. Той беше гласуван след дълъг съдебен спор, при който новодомци от голям град протестираха срещу кукуригането на петела Морис, превърнал се в последствие в символ на желанието на селяните за опазване на техните традиции и начин на живот.
Френският закон дава право на всеки регион сам да определя кои конкретни звуци и миризми да постави под защита. За Германия се предлага това да правят провинциалните правителства. Вносителите от Бавария изтъкват, че на първо място трябва да се намери баланс между интересите на жителите на дадено населено място и културната стойност на звуците и миризмите.
Дали инициативата ще бъде подкрепена от Бундесрата и от там предложена за обсъждане и в Бундестага, ще се разбере след лятната ваканция на двете законодателни институции. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.