1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франция защитава кукуригането на петлите

Франция защитава кукуригането на петлите

Законът цели да дефинира и опази сетивното наследство на селските райони

Кукуригащи петли, крякащи жаби или миризмата на оборски тор – всичко това вече е защитено от закон, гласуван от френския парламент. С този закон трябва да бъдат предотвратени съседски разпри между жителите на селата и дошлите от градовете хора, за които подобни звуци и миризми представляват неприемлив тормоз.
 
Законът цели да дефинира и опази сетивното наследство на селските райони, за да не се повтарят случаят с петела Морис. Припомняме, че стопанката му беше дадена на съд от нови съседи, с обвинение, че птицата всяка сутрин вдига голям шум и им пречи да спят. Новият закон сега постановява, че звуците и миризмите характеризират природата на село и са част от общото наследство на нацията. Понятието "сетивно наследство" влиза в законодателството за опазване на околната среда.
 
"Градският жител, дошъл на село, за да избяга от шума на големия град, не се намира на завладяна територия. Животът сред природата не означава непременно абсолютно спокойствие", казва френски сенатор, одобрил закона. 
 
Сега всеки департамент трябва да посочи своето специфично наследство в зависимост от природните дадености. На юг това са например цикадите, докато в северните части на страната преобладават крави и свине.
"Това е посмъртна победа за петела Морис, който се превърна в символ на френското село", написа заместник-земеделския министър Жоел Жиру в социалните мрежи. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.