1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Благодарение на природозащитните усилия два емблематични вида птици са спасени от изчезване

Благодарение на природозащитните усилия два емблематични вида птици са спасени от изчезване

Снимка:

Информацията е част от последната оценка на BirdLife International

Целевите природозащитни дейности продължават да дават резултати, като благодарение на тях две от най-редките птици в света  - Плешивият ибис и Маврицийският розов гълъб, са спасени от изчезване.
 
Тази информация е част от последната оценка на BirdLife International за риска от изчезване на птиците по света, която ежегодно се актуализира и е част от Червения списък на застрашените видове на IUCN. 
 
До тази година плешивият ибис бе сред 222 вида птици, класифицирани като критично застрашени от изчезване – най-високата възможна категория степен на заплаха, която означава, че даденият вид може да изчезне в рамките на нашия живот. Благодарение на усилията за неговото опазване и възстановяване днес видът вече е вписан в категория с по-ниска степен на заплаха.
 
Маврицийският розов гълъб е дори още по-близо до спасението, след като премина от Критично застрашен в категория „Застрашен“, а днес – в „Уязвим“.
 
На фона на продължаващата криза на биологичното разнообразие тези резултати показват, че силно застрашените видове не са непременно обречени на изчезване, но могат да бъдат спасени с ефективни мерки за опазване. Актуализацията на списъка обаче ни предупреждава, че продължават да съществуват предизвикателства, свързани с опазването на природата, като незаконната търговия със защитени видове, загубата на местообитания и промените в климата.


В резултат на тези и много други заплахи изчезването на птици в континенталните части на света за първи път може да изпревари изчезването на птици в островите, което означава, че целенасочените и специфични за видовете природозащитни усилия няма да са достатъчни. За ефективна борба с тези заплахи е необходимо мащабно международно сътрудничество между НПО, правителства, бизнеси и местни общности, както и строги политики за защита на най-важните световни природни местообитания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.