1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Британският регулатор спря реклама на овесени напитки

Британският регулатор спря реклама на овесени напитки

Посланието не е обективно и не включва достатъчно достоверни научни данни

Британският регулаторен орган за рекламите спря видеоклипове и печатни реклами на шведски производител на овесени напитки. Причината е, че посланията съдържат неверни или подвеждащи твърдения.
 
Срещу рекламите бяха подадени над 100 оплаквания от граждани и земеделски организации. След разглеждане регулаторът реши, че четири твърдения, в които се прави сравнение с млекопроизводството и животновъдството, не са подплатени с доказателства и заблуждават потребителите.
 
В една телевизионна реклама компанията твърди, че при производството на овесени напитки се генерират 73% по-малко вредни емисии, отколкото при кравето мляко. Това сравнение не отговаря на истината за всички продукти на шведската фирма, изтъкват от регулаторния орган.
 
В печатна реклама, публикувана в няколко национални вестника, се казва, че според експерти по климата спирането на консумацията на месо и мляко е най-ефективният начин човек да промени потребителските си навици в името на опазването на климата. В действителност е цитиран само един учен, като първоначално в неговото изказване се е съдържала и думата "вероятно", която обаче липсва в рекламата. Според регулатора този подход вменява на хората, че посланието е обективно и почива на здрава експертна основа.
 
Третият случай се отнася до платени реклами в социалните мрежи, които посочват, че млечната и месната индустрия генерират повече вредни газове, отколкото целият транспортен сектор по света. Това твърдение също се счита за невярно, тъй като не включва достатъчно достоверни научни данни.
В четвъртата спряна реклама става дума за това, че повече от 25% от световните вредни емисии идват от хранителната индустрия, а половината от тях – от млякото и месото. Това послание също е отхвърлено от регулаторния орган. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.