1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Чаша съвършена бира

Чаша съвършена бира

Най-добрият барман у нас е провдивчанин

Най-добрият барман в конкурса на "Стела Артоа" по наливане и сервиране на бира се казва Ивайло Цветков и е от Пловдив. Той заминава за Ню Йорк, където ще се състезава с над 30 национални победители от цял свят за голямата награда - околосветско пътешествие за демонстрация на умения по безупречно наливане на бира.

Ивайло беше избран за международната надпревара, след като 24 състезатели от цялата страна показаха максимална концентрация, съвършенство и артистичност, пълнейки чаши с пиво.

Състезанието не се оказа особено лесно, имайки предвид 9-те задължителни стъпки на 7-вековната белгийска традиция по сервиране на бира. Първо чашата трябва бъде перфектно измита. Особено внимание се отделя на стола, както и на дъното й. Следва процесът по охлаждане на съда, в който внимателно, под ъгъл 45 градуса се налива напитката. С рязко движение и с помощта на тъп нож се отстранява пяната, която в идеалния случай е около два пръста. Естествено чашата се потапя в студена вода, за да се измие покапалата бира, поставя се върху поставка и около гърлото й се завива специална подсушаваща хартия. Поднася се на клиента и се казва "Наздраве!".

Ето това бяха определящите критерии за безупречно изпълнение на задачата в конкурса. А артистичният подход и самоувереният вид наклониха везните на журито в полза на победителя.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.