1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. COVID-19 спря гонитбата с бикове в Памплона

COVID-19 спря гонитбата с бикове в Памплона

Всяка година има десетки ранени, не са редки и смъртните случаи

Традиционното надбягване с бикове в испанския град Памплона тази година няма да се състои, обявиха от администрацията на града, който е столицата на автономния регион Навара в Пиренеите. Причината са опасенията за здравето на участниците на фона на пандемията.
 
"Общественото здраве е на първо място, затова тази година по-скромно ще отбележим празник в чест на Свети Фирмин", обяви кметът Енрике Мая. "Наясно съм, че решението ни е тежък удар, не само за чувствата на нашите съграждани, но и за бизнеса", допълни той. Заради пандемията надбягването с бикове се отменя за втора поредна година.
 
Патронът на града, Свети Фирмин, е живял през ІІІ век и е бил първият епископ на Амиен. През 303 година е обезглавен по време на гоненията на християните, заповядани от римския император Диоклециан. Първият празник, организиран в Памплона в негова чест е през октомври 1324 година, а от 1591-а тържествата се провеждат през месец юли. Още от тогава в тях влизат бикоборства, най-напред на централния площад, а по-късно в изградената за целта арена. В по-нови времена празникът трае цяла седмица и има богата културна програма.
 
Надбягването с биковете по тесните улички на стария град е кулминацията на празника. Всяка година има десетки ранени, не са редки и смъртните случаи. Природозащитници от години протестират срещу тази гонитба, но тя остава неотменна част от традициите на Памплона и привлича хиляди туристи от цял свят. Увековечена е от американския писател Ърнест Хемингуей, който я описва в първия си голям роман "Фиеста", публикуван през 1926 година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.