1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Да спрем опасните нашественици!

Да спрем опасните нашественици!

Ailanthus altissima

Събитието е част от проект „Местообитания свободни от инвазивни чужди видове растения”

Ноември е месец на множество кампании за засаждане на фиданки из цялата страна. Твърде често инициаторите избират или получават дарения от фиданки на инвазивни чужди видове растения (ИЧВ), които превземат територията на местните видове и ги унищожават.

Трябва да знаем повече за тези нашественици и да се предпазваме грижливо, защото те вредят на природата, на здравето и на икономиката ни! Всяка година в страните от Европейския съюз се изразходват над 12 милиарда евро за борба с ИЧВ.

Аграрен Университет, заедно с Фондация „Информация и природозащита” организира лекция и демонстрация на тема "Навлизането на инвазивни чужди видове (ИЧВ) растения - сериозна заплаха за земеделските земи, за дивата ни природа и градските паркове и градини.”, на 13 ноември. Ще бъде предствено и мобилното приложение за запис и изпращане на сигнали към базата данни на Европейската комисия за намерени инвазивни чужди видове.

  • От 10 часа, в Aудитория номер 1 на Агрономическия Факултет - лекция и дискусия водена от Владимир Владимиров, експерт по ИЧВ от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН и един от водещите учени в ESENIAS - мрежата за ИЧВ на страните от Южна и Източна Европа.

  • От 11 часана детската площадка в градинката до басейнав двора на Университета – демонстрация на механичен и химичен метод за отстраняване на дървета от инвазивния чужд вид айлант (Ailanthus altissima). Те са безопасни за останалата растителност!

Събитието е част от проект „Местообитания свободни от инвазивни чужди видове растения” на Фондация „Информация и природозащита”, съфинансиран от Европейската комисия, чрез Програмата й за околна среда – LIFE.

Можем да ограничим разпространението на ИЧВ чрез мерки, съобразени с особеностите на всеки от тях! Неправилната борба само подпомага нашествието. Всяко останало стъбло дава възможност на кореновата система да се възстанови.На мястото на отстранените поникват много нови храсти и дървета. След отсичане и опожаряване в почвата остават спящи семена и се образуват много издънки и по-гъсти групи растения.

Нужни са последователни и упорити усилия, в продължение на години, до пълно унищожение на нашествениците. Най-сигурният начин за предпазване от ИЧВ е да се спре навлизането им. Това може да стане само с подкрепата на всички хора, които живеят наоколо или имат отговорности за териториите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.